top of page
Buscar
  • Foto del escritorPau Cruz Pizarro

Coneixes aquests jocs populars de Ctalunya?



A Educació Física estem treballant els jocs populars de Catalunya. Aquests jocs han nascut als pobles i als carrers. Aquests jocs es van inventar a la postguerra quan hi havia molta pobresa i per això no es necessiten molts materials per poder-hi jugar. A continuació us explicarem els jocs més populars o coneguts.


 

La xarranca. Es fa un dibuix de la xarranca al terra. Per torns cada jugador tira una pedra plana a la casella que toca. Es comença per la 1, després al 2, després al 3 i així successivament fins al número 8. Cal que la pedra caigui dins de la casella, sense tocar les vores sinó haurà d’esperar a que torni a tirar. Aleshores es fa el recorregut de la xarranca de la següent manera: cal passar per totes les caselles, successivament, saltant-se la casella que té la pedra, a peu coix, sense trepitjar les línies ni tocar amb l'altre peu el terra.

Guanya qui primer fa tot el recorregut.


 

Mocador. Es fan dos equips d'igual nombre de jugadors i es separen uns vint metres. Cada membre del grup escull un nombre sense que l’altre equip els senti. Qui porta el joc es posa al mig dels dos equips, amb un mocador a la mà. Aleshores comença el joc cridant, fort, un número.

El jugador de cada equip que té aquest número ha de sortir corrents a agafar el mocador. L'objectiu és agafar-lo i tornar al seu lloc sense que el contrari el toqui. Si el toca queda eliminat, en canvi, si no ho aconsegueix és aquest qui resta eliminat.

Els eliminats es posen al costat del qui condueix el joc i podran ser salvats per un company si, en agafar el mocador, el toquen i aconsegueixen tornar al grup sense ser tocats pel contrari.

El joc s'acaba quan a un dels equips es queda sense jugadors.


 

Bitlles. Una partida té nou tirades per jugador, dividides en tres tirades. A cada tirada es poden llençar tres bitlles.


Cap bitlla tombada 0 punt

Una bitlla tombada 1 punt

Dues bitlles tombades 2 punts

Tres bitlles tombades 3 punts

Quatre bitlles tombades 4 punts

Cinc bitlles tombades 10 punts

Sis bitlles tombades (*) 6 punts





0 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page